Çok yazarlı blog sahibi olmak güzeldir. Yanınızdaki insanlarla daha fazla içerik üretebilir, içeriklerinizin kalitesini arttırabilirsiniz. Bunun yanında beyin fırtınası yapacak insanlarla çalışmak, üretkenliğinizi de arttırır.
Fakat birden fazla yazarın yer aldığı WordPress bloglarında işler bir yerden sonra karışabilir. Bu karışıklıkları önlemek ve websitenizi profesyonel bir şekilde yönetmek için çeşitli WordPress eklentilerinin yardımına başvurulabilir.
Bu yazımda çok yazarlı bloglarda işlerinizi kolaylaştıracak, profesyonelliğinizi arttıracak 10 WordPress eklentisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğer blogunuzu daha iyi seviyelerde görmek istiyorsanız, bu eklentiler oldukça yararlı olacaktır.
1. PublishPress
Eğer blogunuz içerik bakımından zenginse bu eklentiyi kullanmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Bu eklenti sayesinde editörleriniz ve sizin için bir takvim belirleyebilir, çeşitli bildirimler oluşturabilirsiniz. Bunun yanında, bu eklenti sayesinde websitenizdeki yazarların site içeriğine erişiminde değişimler de yapabilirsiniz.
İçerik planlaması yapmak oldukça önemlidir. Yazılarınızı revize etmeden yayınlamak, belirli bir takvime uymadan çalışmak site kalitenizi ve ziyaretçi deneyiminizi kötü yönde etkilebilir. Bu yüzden MemberPress eklentisi özellikle çok yazarlı websiteleri için bulunmaz nimettir.
[mks_button size=”medium” title=”Eklentiyi İndir” style=”squared” url=”https://wordpress.org/plugins/publishpress/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-th-list” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
2. TranslatePress
Çok yazarlı blogların yanında, çok dilli websitelerinde de kullanabileceğiniz TranslatePress eklentisi ile tüm websitenizi otomatik ve manuel olarak çevirebilirsiniz. Bunun yanında diğer yazarların da çeviriye yardım etmesini istiyorsanız, tek bir tıkla bu izni onlara verebilirsiniz.
Eğer TranslatePress yerine farklı özellikleri olan bir çeviri eklentisi arıyorsanız, bu yazımı da inceleyebilirsiniz.
[mks_button size=”medium” title=”Eklentiyi İndir” style=”squared” url=”https://wordpress.org/plugins/translatepress-multilingual/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-th-list” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
3. Sucuri
Bir çok yazar ile çalışıyorsanız, en büyük endişeniz güvenlik olmalıdır. Sitenizdeki yazarları tanıyor ve güveniyor olabilirsiniz. Ama yazarlarınızın websitenizi hacklemesi, bozması gerekmez. Onların bilgisayarında yer alan bir virus bile websitenizde geri dönüşü olmayan sorunlar doğmasına neden olabilir.
Bu yüzden blogunuzda yer alan tüm içeriklerinizin ve websitenizin güvende olması için bir güvenlik eklentisi kurmanızda yarar var. Sucuri güvenlik eklentisi sayesinde websitenizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.
Gelişmiş firewall koruması, periyodik güvenlik taraması ve hack saldırılarını bloke etmesi bu eklentinin ne kadar iyi olduğunu bize gösteriyor.
Eğer diğer WordPress güvenlik eklentilerine de göz atmak isterseniz bu yazımı inceleyebilirsiniz.
[mks_button size=”medium” title=”Eklentiyi İndir” style=”squared” url=”https://wordpress.org/plugins/sucuri-scanner/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-th-list” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
4. Pre-Publish Checklist
Eğer websitenizde yer alan yazıların yayınlanmadan önce belirli kontrollerden geçmesini istiyorsanız, bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Pre-Publish Checklist WordPress eklentisi sayesinde tüm yazarlarınızın bir yazıyı yayınlamadan önce neleri kontrol etmeleri gerektiğini belirleyerek, bu listeyi yazı editörü sayfanıza ekleyebilirsiniz. Bu şekilde bir yazar blogda yazı yayınlamadan önce tek tek bu listeyi kontrol ederek düzenlemeleri yapabilir.
[mks_button size=”medium” title=”Eklentiyi İndir” style=”squared” url=”https://wordpress.org/plugins/pre-publish-checklist/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-th-list” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
5. Author Avatar List
Author Avatar List eklentisi websitenizde yer alan tüm yazarlarınızı güzel bir tasarımla sergilemenizi sağlar. Bu eklenti sayesinde sayfalarınıza veya sidebarınıza yazar listesi ekleyebilirsiniz.
[mks_button size=”medium” title=”Eklentiyi İndir” style=”squared” url=”https://wordpress.org/plugins/author-avatars/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-th-list” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
6. Adminimize
Adminimize eklentisi WordPress yazalarınızın hangi içerikleri görebileceğini, hangi ayarları yapabileceğini ve diğer pek çok izni belirlemenizde yardımcı olur. Bu WordPress eklentisi ile istediğiniz yazarların yetkilerini kısıtlayabilirsiniz. Bu eklenti ile WordPress yönetim panelinizin izinlerini de yönetmenize yardımcı olur. Örneğin “Eklentiler” sayfasını tüm yazarlarınızın yönetim panelinden kaldırabilirsiniz.
Çok yazarlı websitelerinde kafa karışıklıklarının ve bilmeden yapılan hataların önüne geçebilmek için bu eklenti harikadır.
[mks_button size=”medium” title=”Eklentiyi İndir” style=”squared” url=”https://wordpress.org/plugins/adminimize/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-th-list” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
7. User notes
User notes eklentisi sayesinde tüm yazarlarınız hakkında özel notlar oluşturabilir ve bu notları onların profil sayfalarına yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde tüm yazarlarınız hakkında neler düşündüğünüzü ve onlara söylenecek olan şeyleri hatırlayabilirsiniz.
[mks_button size=”medium” title=”Eklentiyi İndir” style=”squared” url=”https://wordpress.org/plugins/user-notes/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-th-list” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
8. WPForms
Bu eklenti sayesinde iletişim formları dahil, dilediğiniz her türlü formu oluşturabilirsiniz. Taşı ve bırak sistemi ile bu eklentiyi kullanmak oldukça kolaydır. Bunun yanında pek çok hazır form temasınıda kullanabilirsiniz.
Çok yazarlı websitelerinde genellikle iletişim formunun yanında, başka amaçlarla da formlar gerekir. Bu formları WPForms WordPress eklentisi sayesinde kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
[mks_button size=”medium” title=”Eklentiyi İndir” style=”squared” url=”https://tr.wordpress.org/plugins/wpforms-lite/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-th-list” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
9. User Role Editor
Adındanda anlaşılacağı üzere bu eklenti sayesinde websitenize kayıtlı tüm üyelerin ve yazarların yetkilerini değiştirebilirsiniz. WordPress kullanıcı rolleri her nekadar bize yardımcı olsa da, bu eklenti sayesinde daha detaylı değişiklikler yapabilmeniz mümkün.
[mks_button size=”medium” title=”Eklentiyi İndir” style=”squared” url=”https://wordpress.org/plugins/user-role-editor/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-th-list” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
10. User Blocker
Bu WordPress eklentisi sayesinde bir yazarınızı websitenizden tamamen bloklayabilirsiniz. Bloklama işlemini yaparken bu yazarın hiç bir yazısı, üyelik bilgileri ve hesabı silinmez. Bu eklenti daha çok acil durumlarda kullanmanızı gerektirebilir. Örneğin bir yazarın olumsuz davranışları websitenizi zarara uğratacaksa ve gerekli düzenlemeleri yapacak vaktiniz yoksa bu eklenti sayesinde yazarın sitede yeni içerikler yayınlamasını önleyebilirsiniz.
[mks_button size=”medium” title=”Eklentiyi İndir” style=”squared” url=”https://wordpress.org/plugins/user-blocker/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-th-list” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
Son Olarak
Birden çok yazarlı websiterini yönetmek kolay değildir. Yazarlarınız, üyeleriniz ve en olarakta okurlarınızı düşünerek hareket etmeniz gerekir. Stardart kuralları olan, organize ve güvenli bir blog sahibi olmak bu yüzden çok önemlidir. WordPress ekosisteminde pek çok eklenti ile çok yazarlı websitelerinizdeki işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Umarım bu paylaştığım eklentiler bloglarınız için yararlı olur. Eğer bu yazımı yararlı bulduysanız bizi Facebook ve Twitter sayfalarımızdan da takip etmeyi unutmayın.