Bu yazımda herhangi bir web hostingde manuel WordPress kurulumunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağım. Softaculous gibi script yükleyiciler bu işlemi çok daha hızlı yapsa bile, bu dersimde anlattıklarımla işin temelini öğrenebilirsiniz. Ayrıca hazır yükleme servislerine sahip olmayan hostinglerde, manuel yükleme yapmanız da gerekebilir.
Manuel WordPress kurulumunu 4 adımda yapacağız. Aşağıdaki adımları takip ederek, sadece 5 dakika içerisinde sitelerinize WordPress altyapısını kurabilirsiniz.
1. WordPress Dosyalarını İndirin
WordPress içerik yönetim sistemini sitenize kurmak için önce WordPress dosyalarını bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Aşağıdaki linke tıklayarak en güncel WordPress versiyonunu indirebilirsiniz.
WordPress resmi sitesinden indirin — Buraya Tıkla
2. WordPress Dosyalarını Hostinginize Yükleyin
WordPress dosyalarınızı hostinginize iki popüler yolla yükleyebilirsiniz:
- FTP
- cPanel dosya yöneticisi
2.1 – cPanel Dosya Yöneticisini Kullanarak Yükleme
cPanel kullanarak WordPress kurulum dosyalarını yüklemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Adım 1: Hosting sağlayıcınızın müşteri bölümüne giriş yapın ve cPanel’inize bağlanın. Eğer cPanel’inize nasıl bağlanacağınızı bilmiyorsanız hosting sağlayıcınızdan bu bilgeri temin edebilirsiniz.
Adım 2: Dosya yöneticinizi bulun ve açın.
Adım 3: Bu yazımda hostinginize bağlı tek bir website olduğunu varsayarak anlatımıma devam ediyorum. Dosyaları yüklerken uygulamamız gereken üçüncü adım, dosyaları nereye yükleyeceğimize karar vermektir. Eğer www.siteadi.com adlı bir site oluşturmak istiyorsanız, dosyalarınızı ana dizine yüklemeniz gerekir. Websitenizin ana dizini public_html dosyasının içidir.
Eğer WordPress altyapısını www.siteadi.com/blog adresine yüklemek istiyorsanız public_html dizininde yeni bir klasör oluşturup, adını “blog” olarak değiştirmelisiniz. WordPress dosyalarınıda bu klasörün içine yüklemelisiniz.
Adım 4: Eğer WordPress dosyalarını indirdiyseniz ve sitenizi nereye kuracağınıza karar verdiyseniz devam edelim. Eğer websitemizi ana dizinde oluşturacaksak public_html dosyasını açalım.
Adım 5: Dosya yöneticisinin bir özelliği olan “Yükleme” butonuna basıp, wordpress.zip dosyasını yükleyelim.
Yükleme bittikten sonra dosya yöneticinize geri dönüp, sayfanızı yenilediğinizde wordpress.zip dosyasını göreceksiniz.
Adım 6: Şimdi bu sıkıştırılmış dosyayı çıkarmamız gerekiyor. Yüklemiş olduğunuz wordpress.zip dosyasını seçin ve “Çıkar” butonuna basın.
Çıkarma işlemini yaparken size dosyaların nereye çıkarılacağı sorulacak. Buraya site ana dizinizi girin.
Çıkarma işlemi bittikten sonra dosya yöneticinize geri dönüp, sayfanızı yenilediğinizde wordpress dosyasını göreceksiniz.
Adım 7: Eğer şimdi websitenizi tarayıcınızda açmak isterseniz, karşınıza 404 hata penceresi veya sitenizin dizin taraması çıkacaktır.
Adım 8: Bu yüzden WordPress klasöründeki dosyaların tamamını ana dizinimize çıkarmamız gerekiyor.
Bunu yapmak için WordPress klasöründeki dosyaları seçili hale getirin ve “Taşı” butonuna basın.
Taşıma işlemini yaparken, dosyaların taşınacağı adresin website dizininiz olması gerektiğini unutmayın.
Taşıma işlemi tamamlandıktan sonra public_html dizinini kontrol ederseniz, tüm WordPress ana dosyalarının buraya taşındığını göreceksiniz. Bu işlemden sonra wordpress.zip dosyasını ve WordPress klasörünü silebilirsiniz.
WordPress dosyalarını yükleme işlemini cPanel dosya yöneticisi yardımıyla böyle yapabilirsiniz. Eğer FTP programı kullanarak dosya yüklemek istiyorsanız devam edelim. Daha sonrasında ise kurulum için yapmanız gereken diğer adımları sizlerle paylaşacağım.
2.2 – FTP Kullanarak Yükleme
Tıpkı cPanel ile yüklemede olduğu gibi, FTP’de de WordPress dosyalarınızı sitenizi yükleyeceğiniz dizine yüklemeniz gerekiyor. Aslında yapmanız gereken işlemler oldukça basit.
Adım 1: FTP ile dosyalarınızı site dizinine yükleyin.
Adım 2: Yüklediğiniz dosyaları .zip şeklinde yüklediyseniz, cPanelinize tekrar giriş yaparak buradan dosyaları açabilirsiniz.
İpucu: Eğer tüm bu dosya çıkarma işlemlerini tekrar tekrar yapmak istemiyorsanız, WordPress dosyalarınızı kendi bilgisayarınızda açıp, website dizinize yükleyebilirsiniz.
cPanel veya FTP ile dosya yükleme işlemlerinizi tamamladıktan sonra, yeni bir veritabanı ve kullanıcısı oluşturmanız gerekiyor. Aşağıda ne yapmanız gerektiğini adım adım takip edebilirsiniz. Takıldığınız yerleri yorumlar bölümünde bize sormayı unutmayın.
3. MySQL Veritabanı ve Kullanıcısı Oluşturmak
WordPress kurulumunun 3. adımında bir veritabanı oluşturmamız ve bu veritabanına bir kullanıcı belirlememiz gerekiyor. Aşağıdaki adımları izleyerek bu işlemi nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.
Adım 1: cPanel’inize girin ve MySQL Database Wizard sayfasını bulun. Daha sonrasında ise bu sayfaya giriş yapın.
Adım 2: Size özel bir veritabanı ismi belirleyin. Veritabanı isminizde rakamlarada yer vermeniz yararlı olacaktır. Daha sonrasında ise devam butonuna basın.
Adım 3: Veritabanı isminizi belirledikten sonra, bir kullanıcı oluşturmamız gerekiyor. Tıpkı alttaki resimde olduğu gibi kendinize ait bir kullanıcı adı ve şifresi belirleyin. Gerekli bölümleri doldurduktan sonra “Kullanıcı Oluştur” butonuna basın.
Not: Olabildiğince güçlü bir şifre seçmeniz yararlı olacaktır. Unutmayınki database yada veritabınınız sitenize ait tüm bilgileri içerir.
Adım 4: Yeni bir kullancı oluşturduk. Şimdi önümüze gelen ekranda bu kullanıcıya izinler vermemiz gerekiyor. Burada tüm izinleri vermeniz yararlı olacaktır.
Adım 5: İzinleri verdikten sonra “Bir Sonraki Adım” butonuna bastığınızda, veritabanı işlemlerimiz son buluyor. Eğer herşeyi doğru yaptıysanız karşınıza alttaki gibi bir sayfa açılacaktır.
4. Son Yapılandırma ve WordPress Kurulumu
WordPress dosyalarını yükleme işlemini ve veritabanı oluşturma adımlarını tamamladık. Şimdi sadece 1-2 dakika içerisinde WordPress kurulumunu tamamlayacağız. Aşağıda ne yapmanız gerektiğini adım adım öğrenebilirsiniz.
Adım 1: Websitenize giriş yapın. Site adresiniz www.siteadi.com veya başka bir dizine yüklediyseniz www.siteadi.com/dizin-adi şeklinde olabilir.
Adım 2: Karşınıza gelen ekranda “Başlayalım” butonuna basın.
Adım 3: Yeni açılan pencerede daha önceden belirlediğimiz veritabanı ismi, kullanıcısı ve şifrenizi girmeniz istenecek. Bu bilgileri unuttuysanız, cPanel’de MySQL veritabanları sekmesine giriş yaparak, bulabilirsiniz. Tüm bilgileri girdikten sonra “Gönder” butonuna basın.
Adım 4: Veritabanı bilgilerinizi doğru girdiyseniz, karşınıza bir mesaj gelecek. Burada “WordPress’i Kur” butonuna basarak manuel WordPress kurulumuna devam ediyoruz.
Adım 5: Yüklemeye başladıktan sonra sizden site adınızı, kullanıcı adını, şifrenizi ve email adresinizi girmeniz istenecek. Bu formu eksiksiz doldurmanız gerekiyor. (Bilgileri bir kenara not etmeniz yararlı olacaktır.)
Adım 6: Bu işlemide tamamladıktan sonra WordPress kurulumunuz tamamlanıyor. Eğer websitenizin yönetici paneline giriş yapmak istiyorsanız, siteadi.com/wp-admin URL’sine giderek, belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapabilirsiniz.
Son Olarak
Umarım bu yazımda “manuel olarak WordPress kurulumu nasıl yapılır?” sorusunu açık bir şekilde cevaplayabilmişimdir. Bu rehberde kafanıza takılan soruları, yapamadığınız bölümleri bizlere sormaktan çekinmeyin. Bize bu yazının yorumlarından ve iletişim sayfamızdan istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Eğer WordPress kurulum rehberimizi beğendiyseniz, bu ve buna benzer daha çok içerik için bizi Facebook ve Twitter adreslerimizden de takip edebilirsiniz.